Kinderen en Tv-spel, Wat leren we kinderen buiten school ?

Op school leren kinderen dat iedereen er bij mag horen, dat iedereen gelijk is en dat pesten niet aan de orde is. Weliswaar lukt dit niet altijd, maar er is de positieve intentie om kinderen in een veilige omgeving op te laten groeien. En ze de vaardigheden te leren die ze nodig hebben.

En dan is er ’s avonds een wedstrijd waar half Nederland vol van lijkt te zijn, op een Robinson Crusoe eiland dagen mensen zichzelf en elkaar op allerlei manieren uit. En, al zittend op de bank, wordt de innerlijke oermens weer even wakker. De kijker maakt contact met het feit dat overleven nog steeds een onderwerp is in deze wereld. Zij het dan dit keer in een luxe versie; je mag hier namelijk gewoon uit je armoede stappen. Een groot deel van de wereld zou dat ook graag zo doen.

Wat me raakt is wat er verder in gebeurt. Eigenlijk win je het spel als je zo goed mogelijk kan liegen of bondjes maakt in je eigen voordeel. Fysiek zwakker zijn is wel onhandig maar vaak niet het ultieme breekpunt. Eigenlijk ben je voor je omgeving wel veilig als je niet zo sterk bent.
Wat vertellen we hiermee nu eigenlijk aan onze kinderen? De macht van bondjes sluiten, liegen, samenwerken voor je eigen winst en deals sluiten.
Ik pak de krant ….. het lijkt wel of we met heel veel mensen op dit eiland zitten. Het maakt me stil.

In de verte hoor ik een moeder tegen haar kind zeggen : “Dat is niet aardig, hij wil ook meedoen”

 

Wil je meer weten ? www.openspirit.nl

Archieven

Categorieën